Było z buraka, było z machewki, było z fasoli... ale z cukinii wykonałam po raz pierwszy. Mowa o brownie. Szczerze to cukinia w formie ciasta długo nie mogła mnie 'przekonać'. Wygrała jednak z nudą, bo ile można robić jedno i to samo ciasto z fasoli :) Było warto. Cukiniowe brownie okazało się przepyszne. 

cukinia

Co potrzebujemy?
- 1 średnia cukinia
- 100 gr daktyli (zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 15-20 minut)
- szklanka zmielonych płatków owsianych
- 1 banan
- 2 jaja 
- 2 łyżki kakao 
- 1 łyżka karobu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 kostki gorzkiej czekolady 
- 2 łyżki masła orzechowego *** (opcjonalnie)

- polewa - u mnie kolejne 4 kostki gorzkiej czekolady i łyżka masła orzechowego 

cukinia1

cukinia2

cukinia3
Wykonanie:
1. Obieramy cukinię, ścieramy na średnich oczkach, posypujemy solą i odstawiamy na pół godzinki.
2. Namoczone wcześniej daktyle, banan, jajka, masło orzechowe i odsączoną cukinię blendujemy na jednolitą masę. 
3. Zmielone płatki owsiane, kakao, karob, proszek do pieczenia łączymy z powstałą mokrą masą. Mieszamy.
4. Rozpuszczamy suszarką* czekoladę i przelewamy do powstałej masy.
5. Gotowe ciasto przelewamy do foremki (smaruję wcześniej olejem kokosowym). 
6. Piekarnik 180 stopni - 35 minut. 

cukinia4

cukinia5

cukinia7

cukinia8

Smaczego :) 

cukinia9

cukinia10

ps. Przez weekend zjadłam cale - naprawdę wciąga :P 


Najczęściej czytane

brownie
kaloriaaa
tytan
MG 85742 3
10884486 983695951644010 225026915 n
niechudne1

Polecamy

szpilki na siłowni | cookies

 zBLOGowani.pl

Ta strona używa ciasteczek, dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Brak zmian w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie. Polityka prywatności

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd