Jesień idzie, w sklepach dynia na dyni. Kolor powala, więc kupuję, zabieram do szpilkowej kuchni i myślę. Myślę, myślę i mam. Łączę jedno, drugie, trzecie. Mieszam, czaruje i wyszło - Dyniowe ciacho! Fit i pycha!
CO POŁĄCZYĆ?
SPÓD:
- 4 herbatniki pełnoziariste
- 1/2 szklanki płatków owsianych Melvit
- 2 łyżki Chia z otrębami owsianymi Melvit
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka miodu
- łyżeczka przypraw (cynamon, kardamon, gałka muszkatołwa)
MASA DYNIOWA:
- szklanka puree z dyni
- 3/4 szklanki mleka migdałowego
- 2 jajka
- przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon
- 1/4 szklanki syropu z agawy/klonowego ew. miód
JAK POŁĄCZYĆ?
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wszystkie składniki na spód zblenduj. Przełóż do aluminiowej formy do pieczenia
i przyciśnij dokładnie. Piecz ok. 10 minut. Pozostaw do wystygnięcia. Połącz wszystkie składniki na dyniowa masę.
Zblenduj na jednolita i gadką masę. Przełóż na upieczony i wystudzony spód.
Piecz przez 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni,
następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz ok 25-30 minut. Ciasto pozostaw do wystygnięcia.
Podawaj z jogurtem greckim z dodatkiem soku z cytryny i laska wanilii.
Smacznego!
Komentarze stworzone przez CComment' target='_blank'>CComment