Nie wiem jakim cudem nie zapisałam tych lodów w moim blogowym zeszycie z przepisami. Trudno to wytłumaczyć :)
.składniki
- 200g mrożonych owoców
- 1 serek wiejski (150g)
- miarka odżywki białkowej
- słodzik wg uznania
.sposób wykonania
Mój ulubiony. Wrzuć wszystko do blendera i naciśnij start. Tutaj potrzeba chwilę cierpliwości do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji lodów. Mój blender jest słaby zatem blendowanie zajmuje mi ok 5 minut :) Lody można wykonać bez odżywki białkowej, ale proponuję wtedy dodać więcej słodzidła.
.kalorie
Powyższa porcja ma 311,5 kcal: b 40, ww 21, t 7,5.
Smacznego :)
Napisz komentarz (1 Komentarz)Kolejny szybki przepis na śniadanie. Dziś sportowy omlet z marchewką. Tak to ten omlet, który najczęściej pokazuję na moim Instagramie.
.czego potrzebujemy?
- mąka jaglana (ilość dopasowana do własnych potrzeb), u mnie 40 g
- 1 średnia marchewka
- 1 jajo
- kefir - 80 g
- odżywka białkowa - u mnie miarka
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- szczypta cynamonu
- szczypta *pdp
- szczypta sody oczyszczonej
- ewentualnie szczypta soli
- dodatki - do posmarowania gotowego omleta, u mnie klasycznie 2 kostki gorzkiej czekolady
.sposób wykonania
Uwielbiam przepisy, w których nie trzeba "nic" robić. Jedyną wymagającą częścią tego przepisu jest obranie i starcie marchewki na początku. Następnie mieszamy ze sobą wszyskie składniki i odstawiamy na kilka minut. Na rozgrzaną patelnie spryskaną np. oliwą z oliwek wlewamy gotową masę. Omleta smażymy pod przykryciem ok 10 min łącznie. Ja swojego omleta smażę z dwóch stron. Wiem, że niektórzy smażą tylko z jednej strony, ale tej techniki jeszcze nie opanowałam :)
.kalorie
Jeśli liczysz, to w mojej wersji omlet ma ok 506 kcal, z czego 42b, 44ww i 18t.
Dziś szybki i prosty przepis na fit serniczek, który ostatnio rządzi na moim Instagramie. Niektórzy z pewnością znają jego "wytrawną" historię :) Tym razem jednak się postrałam i przygotowałam go na słodko a nie wytrawnie (czyli bez słodzidła) :P
Składniki:
- 250 gr chudego twarogu
- 100 gr gęstego jogurtu naturalnego
- miarka odżywki białkowej - u mnie smak biała czekolada z maliną
- słodzidło - wg uznania słodziki/ ksylitol/ erytrytol
- pełna łyżka żelatyny
- galaretka bez cukru
Wykonanie:
Jak przystało na mistrza wypieków - twaróg, jogurt, odżywkę i słodzidło blendujemy na jednolitą masę. Ilość słodziła - ja dodałam jakieś 10 tabletek słodzika. Osobno szykujemy żelatynę. U mnie proprcja 40 ml gorącej wody (nie wrzącej) i łyżka żelatyny. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Żelatyną dodajemy do naszej masy twarogowej i wszystko ponownie blendujemy. Gotowe! Masę przelewamy do małej tortownicy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. W tym czasie szykujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Dałam jedynie mniejszą ilość wody niż było na opakowaniu galaretki by szybciej stężała. Jeśli nasz serniczek złapał już zbitą konsystencję, wyjmujemy go z lodówki i zalewamy naszą wystudzoną galaretką. Ponownie do lodówki by stężała teraz galarateka. Gotowe :) Smacznego <3
Całość serniczka ma 424 kcal.
- węglowodany: 9 g
- białko: 88 g
- tłuszcze: 4 g
Napisz komentarz (11 Komentarzy)
Owsianka na śniadanie to jeden z najprostszych i najszybszych przepisów jaki znam. Dziś w wersji sportowej, czyli z odżywką białkową.
.czego potrzebujemy?
- płatki owsiane (ilość dopasowana do swoich potrzeb), u mnie 40 g
- 1 banan
- odżywka białkowa - u mnie po prostu miarka
- dodatki - łyżeczka masła orzechowego i kostka (lub dwie) gorzkiej czekolady
.sposób wykonania
Płatki owsiane umieszczam w miseczce i zalewam zagotowaną, gorącą wodą w takiej ilości by je dosłownie przykryły. Czekam chwilkę, aż płatki spiją wodę. W tym czasie rozgniatam banana widelcem i dorzucam do naszych płatków. Dodaję miarkę odżywki białkowej i łyżeczkę masła orzechowego. Wszystko razem mieszam na papkę. Do gotowej papki dodaję kostkę gorzkiej czekolady.
.kalorie
Jeśli liczysz, to w mojej wersji owsianka ma ok 478 kcal, z czego 35b, 53ww, 14t. Jeśli chcesz odchudzić owsiankę pomiń czekoladę i masło orzechowe :) Sama odżywka białkowa jest już słodka i smakowa, zatem kwestia dodatków jest opcjonalna.
Było z buraka, było z machewki, było z fasoli... ale z cukinii wykonałam po raz pierwszy. Mowa o brownie. Szczerze to cukinia w formie ciasta długo nie mogła mnie 'przekonać'. Wygrała jednak z nudą, bo ile można robić jedno i to samo ciasto z fasoli :) Było warto. Cukiniowe brownie okazało się przepyszne.
Co potrzebujemy?
- 1 średnia cukinia
- 100 gr daktyli (zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 15-20 minut)
- szklanka zmielonych płatków owsianych
- 1 banan
- 2 jaja
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka karobu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła orzechowego *** (opcjonalnie)
- polewa - u mnie kolejne 4 kostki gorzkiej czekolady i łyżka masła orzechowego
Wykonanie:
1. Obieramy cukinię, ścieramy na średnich oczkach, posypujemy solą i odstawiamy na pół godzinki.
2. Namoczone wcześniej daktyle, banan, jajka, masło orzechowe i odsączoną cukinię blendujemy na jednolitą masę.
3. Zmielone płatki owsiane, kakao, karob, proszek do pieczenia łączymy z powstałą mokrą masą. Mieszamy.
4. Rozpuszczamy suszarką* czekoladę i przelewamy do powstałej masy.
5. Gotowe ciasto przelewamy do foremki (smaruję wcześniej olejem kokosowym).
6. Piekarnik 180 stopni - 35 minut.
Smaczego :)
ps. Przez weekend zjadłam cale - naprawdę wciąga :P