Lubie sernik! Jedna z niewielu słodyczy jakie lubię. Ale wiadomo, głównym składnikiem sernika jest, jak sama nazwa wskazuje ser. Ale ja nie jadam sera. Nie chce i dobrze mi z tym. Więc co by tu zmajstrować, żeby wilk był syty i ser cały? Pomyślałam wtedy o tych wszystkich sklepowych dziwactwach, które producenci wymyślają niestety na potrzeby konsumentów: parówki sojowe chili, wędlina sojowa o smaku wędzonej salami? WTF?  Nie wiem o co chodzi, ale to mi podpowiedziało jedno, zrobię sernik bez sera, a co! I wyszło. Na pewno lepiej niż sojowym producentom. Obłędny.

bezsernik 2

Bezsernik z musem z pieczonych śliwek


SKŁADNIKI:

MASA:
200g suchej kaszy jaglanej Melvit
80g orzechów nerkowca (namoczonych na noc w w wodzie lub we wrzątku przez 2 godziny)
120ml syropu z agawy
sok z 1 cytryny                                                                                                                                                                                            laska wanilii

SPÓD
80g migdałów
80g orzechów nerkowca
100g daktyli

MUS ZE ŚLIWEK
10 sztuk śliwek
3-4 łyżki cukru pudru w zależności od kwaśności śliwek  
2-3 łyżki oleju kokosowego

PRZEPIS:
Orzechy nerkowca (80g) zalej wodą i zostaw do namoczenia na noc lub zalej je wrzątkiem i odstaw na ok. 2 godziny. Daktyle zalej wrzątkiem na 10 minut. Kaszę jaglaną przepłucz i następnie zalej litrem wody ew. mleka roślinnego i gotuj do momentu aż wchłonie całą wodę (uwaga by nie przypalić garnka).  W międzyczasie zmiel w blenderze migdały, dodaj orzechy nerkowca przeznaczone na spód (80g) i blenduj chwilę, aby pozostały kawałki orzechów. Odsącz daktyle i dodaj do orzechów, ponownie blendując całość. Nie za długo, tak aby daktyle i orzechy się połączyły a masa była nadal sypka. Spód tortownicy (21 cm) wyłóż folią spożywczą i ugnieć na nią powstałą masę z orzechów i daktyli. Odstaw do lodówki. Do ugotowanej i ostudzonej  kaszy dodaj sok z cytryny,syrop z agawy, ziarenka z laski wanilii i zblenduj na gładką masę. Dodaj wymoczone przez noc orzechy nerkowca i ponownie zblenduj.  W razie potrzeby dodaj syrop z agawy lub sok z cytryny. Możesz też dodać kilka kropli aromatu śmietankowego do ciast. Ostudzoną masę wylej na spód orzechowo-daktylowy. Odstaw do ostygnięcia. Następnie wykonaj mus. Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki. Piecz przez 20-25 minut w piekarniku aż zmiękną. Następnie zblenduj dodając cukier puder i olej kokosowy (dzięki niemu mus ładnie zastygnie). Gdy wszystko ostygnie wylej mus ze śliwek na całość i odstaw wszystko do lodówki. Najlepiej na noc.
Smacznego!

bezsernik 4

bezsernik 1

bezsernik 3

 

 

 

Najczęściej czytane

brownie
kaloriaaa
tytan
10884486 983695951644010 225026915 n
niechudne1
12a


Polecamy

szpilki na siłowni | cookies

 zBLOGowani.pl

Ta strona używa ciasteczek, dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Brak zmian w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na ich używanie. Polityka prywatności

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd